سرخط خبرها
خانه / سبزیها / راهنمای کاشت گیاهچه در منزل

راهنمای کاشت گیاهچه در منزل

برداشت محصول و استفاده از گیاهچه های تازه و خوش عطر حاصل تلاش خود تان، احساس دلپذیری است.

هرچند زندگی شهری، محدودیت های بسیاری برای تغذیه سالم و طبیعی ایجاد کرده، اما می توان با اقدامات ساده ای همچون کاشت گیاهچه و سبزیجات، بخشی از منابع غذایی دریافتی را به طور سالم و ارگانیک در خانه تامین کرد.

شما هم می توانید بذر انواع سبزیجات مانند شاهی، گشنیز، تربچه، پیازچه، ریحان، کاهو و هویج را در فضای کوچکی در منزل پرورش داده و از کاشت بذر، تماشای رشد گیاهچه و مصرف سبزیجات کاملا تازه لذت ببرید.

چند نکته قبل از شروع:

  • در انتخاب بذرها، دقت کنید.از جنس، رقم و سلامت بذر مطمئن شوید و تاریخ انقضای روی بسته ها را بخوانید. از خرید بذری که مربوط به سال گذشته است خودداری کنید. پس از خرید، چند عدد از هر بذر را در یک دستمال خیس، به مدت دو روز نگهدارید. اگر پس از دو الی سه روز بذرها جوانه زدند یعنی سالم هستند و از قوه نامیه کافی برخوردارند.
  • چون گیاهچه ها، در هفته دوم تا چهارم، برداشت می شوند، نیاز به گلدان های بزرگ و عمیق نداشته و می توانید در هر ظرف یا گلدانی که ۱۰تا ۱۵ سانتی متر ارتفاع داشته باشد، آنها را پرورش دهید.
  • از کودها و سموم شیمیایی استفاده نکنید. مزیت کاشت سبزیجات در منزل، سلامت آنهاست. در صورت نیاز، با استفاده از کودها و سموم خانگی و طبیعی، به راحتی می توانید از ابتلای گیاهان به بیماری و آفات جلوگیری کنید.
  • خاک سبزی کاری نه باید خیلی سخت و رُسی و نه خیلی نرم و ماسه ای باشد. خاک های باغچه که معمولا سیاه رنگ هستند بهترین خاک برای کاشت سبزیجاتند. می توانید برای بهبود کیفیت خاک، کمی خاک برگ هم با آن مخلوط کنید.
  • نور آفتاب مستقیم و شدید برای پرورش گیاهچه در منزل مناسب نیست. چون گیاهچه ها در ابتدای رویش ضعیف هستند، نور شدید می تواند باعث خشک شدن و پلاسیده شدن آنها شود.
  • بهتر است هر بذر را در یک گلدان بکارید زیرا دوره رشد و نیاز به آب هر گیاه متفاوت است.

وسایل و تجهیزات:

  • گلدان ها یا ظرفی که ۱۰ تا ۱۵ سانتی متر ارتفاع داشته باشند(می توانید از انواع بطری های پلاستیک، جعبه های میوه چوبی و گلدان های قدیمی استفاده کنید. ظرف کاشت گیاه حتما باید زهکش داشته باشد).
  • خاک باغچه مخلوط با خاک برگ
  • بذر سبزیجات
  • دستکش
  • آبپاش یا اسپری آب
  • بیلچه(یک قاشق هم می تواند کار بیلچه را انجام دهد)
  • الک(سبدها و آبکش های قدیمی هم برای این کار مناسب هستند)

دست به کار شوید:

  • آماده سازی بذرها: برای پرورش گیاهچه می توانید بذر را بدون خیساندن، روی سطح خاک بپاشید که در این حالت، زمان بیشتری برای جوانه زدن و از خاک برآمدن نیاز دارند. همچنین می توانید یک روز قبل از کاشت، بذرها را درآب ولرم خیس دهید. هرچند با این روش، سرعت جوانه زدن بیشتر می شود اما توزیع متناسب بذر خیس روی خاک سخت تر است.
  • آماده سازی خاک: خاک برگ و خاک باغچه را با هم مخلوط کرده و از الک رد کنید. گلدان یا ظرف مورد نظر خود را تا ۲ الی ۵ سانتی متر مانده به لبه، از خاک پر کنید(گلدان یا ظرف باید حتما دارای زهکش یا سوراخهایی در کف باشد). خاک را با دست یا یک ورقه کارتنی، کمی فشرده کنید. فشردن بیش از حد خاک، مانع حرکت آب در آن شده و منجر به پوسیدن و از بین رفتن بذر گیاه می شود. برای کاهش ریسک ابتلا به بیماری و آفات، می توانید مقداری زغال کوبیده را با خاک مخلوط کنید، کربن موجود در زغال از بیمار شدن و تکثیر آفات روی گیاه جلوگیری می کند.
  • کاشت: بذرها را روی خاک به صورت متراکم بپاشید. چون گیاهچه ها، زودتر از گیاهان بالغ و زمانی که کوچک هستند برداشت می شوند، می توانند در تراکم بیشتری رشد کنند. سپس روی بذرها را با مقدار کمی خاک بپوشانید. برای بذر اغلب سبزیجات که تقریبا ۲ میلیمتر قطر دارند، باید حداکثر ۲ میلیمتر خاک روی بذر را بپوشاند.
  • آبیاری: خاک روی بذر را با روزنامه باطله و یا پارچه و گونی بپوشانید. سپس پارچه یا روزنامه را با آسپری آب، خیس کنید و ظرف را در محیط گرم و تاریک قرار دهید. پوشش روی خاک، باید همواره مرطوب باشد تا آب مورد نیاز بذر را تامین کند. وقتی بذرها دو تا سه میلیمتر از خاک سربرآورند، می توانید به آرامی پارچه یا کاغذ مرطوب را از روی آنها برداشته و به طور مستقیم به گیاه آب دهید.
  • داشت: جوانه ها را در محیطی با نور مناسب قرار دهید. می توانید نور مورد نیاز گیاهچه را با لامپ فلورسنت تامین کنید. وقتی تعداد برگهای آنها زیاد شد، دو برگ کوچک اولیه را از ابتدای ساقه جدا کنید تا ساقه های فرعی از پایین شروع به رشد کنند و تراکم محصول بیشتر شود. یکی از مزایای مهم کاشت سبزیجات در منزل، اطمینان از سلامت آنهاست، لذا از استفاده از کودها و سموم شیمیایی خودداری و در صورت نیاز، از موانع خانگی و طبیعی برای سلامت گیاه استفاده کنید. برای مثال یک گلدان جعفری یا گل همیشه بهار می تواند در کنترل آفات و بیماری ها موثر باشد. گلدان را به طور منظم آبیاری کنید، بذر سبزیجات به حداقل یک بار آبیاری در روز نیاز دارد اما دفعات آبیاری، به میزان نیاز گیاهان کوچک و خشکی خاک آنها بستگی دارد. بذرهای سالم، فاقد تخم علفهای هرز هستند اما اگر در مدت داشت، متوجه رشد علفهای هرز شدید، حتما آنها را وجین کنید.
  • برداشت: گیاهچه ها، دو الی چهار هفته پس از کاشت، قابل برداشت هستند. می توانید آنها را از ساقه چیده یا با ریشه از خاک خارج کرده و مصرف کنید.
  • پس از برداشت: می توانید ریشه های باقی مانده در خاک را جدا کرده و مجددا بستر را برای پرورش بذرها، آماده کنید و یا کل خاک را تعویض کنید.

مزایای پرورش گیاهچه و سبزیجات در منزل:

  • فضای مورد نیاز کم: پرورش گیاهچه در منزل به فضای کمی نیاز دارد.
  • سرعت بالا: گیاهچه ها دو الی چهار هفته پس از کاشت، قابل مصرف هستند.
  • هزینه پایین و تجهیزات کم: برای پرورش این گیاهان در منزل، تنها به کمی خاک، چند ظرف کوچک و مقداری بذر نیاز دارید.
  • مناسب برای همه فصول و محیط ها: گیاهچه ها عموما در خانه کاشته می شوند، پس در هر دمایی و هر فصلی از سال قابل کاشت و پرورش هستند.
  • مناسب برای زندگی شهری: گیاهخوارانی که در شهر زندگی می کنند و به سبزیجات سالم و ارگانیک دسترسی کمی دارند، به راحتی می توانند گیاهچه و سبزیجات مورد نیاز خود را در منزل تولید کنند.
  • حفظ مواد غذایی گیاه: می توانید گیاهچه ها را در فاصله کمی از زمان مصرف، برداشت کنید تا ارزش غذایی آنها بیشتر حفظ شود.

 

ترجمه و گردآوری: انجمن تغذیه طبیعی

همچنین ببینید

افتتاح جلسات تغذیه طبیعی در سال ۱۳۹۷

دوستان و بهبودیافتگان عزیز با عنایت و لطف پروردگار، جلسات تغذیه طبیعی در سال ۹۷ …

یک دیدگاه

  1. سلام لطفا فرمودید قربان مطالب بسیار کارایی در سایتتون پیدا کردم سپاس از زحمات شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *